استدلال انتزاعی چیست؟

استدلال انتزاعی

استدلال انتزاعی که به‌عنوان تفکر انتزاعی نیز شناخته می‌شود، شامل توانایی درک و تفکر با مفاهیم پیچیده‌ای است که در عین واقعی بودن، به تجربه ها، اشیاء، افراد یا موقعیت‌های عینی گره نخورده‌اند. این نوع استدلال شامل تفکر در مورد ایده‌ها و اصولی است که اغلب نمادین یا فرضی هستند.

استدلال انتزاعی نوعی تفکر مرتبه بالاتر در نظر گرفته می‌شود. این نوع تفکر پیچیده‌تر از تفکری است که بر حفظ و یادآوری اطلاعات و حقایق متمرکز است.

استدلال انتزاعی مستلزم تفکر در مورد ایده‌ها، اصول و اشیاء به روش‌های جدید است.

نمونه‌هایی از استدلال انتزاعی

نمونه‌هایی از مفاهیم انتزاعی شامل ایده‌هایی مانند موارد زیر است:

  • شوخ‌طبعی
  • خیال‌پردازی
  • دوستی
  • آزادی
  • حسادت
  • موفقیت
  • عشق
  • رشد
  • خوشبختی
  • امید
  • خرد

درحالی‌که این چیزها واقعی هستند، اما فیزیکی و ملموس نیستند که افراد بتوانند مستقیماً از طریق حواس معمول خود آن ها را تجربه کنند.

انتزاعی در مقابل عینی

یکی از راه‌های تفکر در مورد مفاهیم انتزاعی، تقابل آنها با مفاهیم عینی است. استدلال عینی به تجربه ها یا اشیایی خاص گره خورده است که می‌توان مستقیماً مشاهده کرد.

تحقیقات نشان می‌دهد که متفکران عینی تمایل بیشتری به رویه‌های مربوط به نحوه انجام یک کار دارند، درحالی‌که متفکران انتزاعی بیشتر بر دلایل انجام یک کار متمرکز هستند.

مهم است به یاد داشته باشید که برای حل مشکلات در زندگی روزمره به مهارت‌های استدلال عینی و انتزاعی نیاز دارید. در بسیاری از موارد، شما از جنبه‌های هر دو نوع تفکر برای ارائه راه‌ حل استفاده می‌کنید.

چگونه تفکر انتزاعی ایجاد می‌شود

درحالی‌که استدلال انتزاعی یک مهارت ضروری است، چیزی نیست که مردم با آن متولد شوند. در عوض، این توانایی شناختی در طول دوران کودکی با کسب توانایی‌ها، دانش و تجربه های جدید رشد می‌کند.

روان‌شناس، ژان پیاژه، نظریه‌ای درباره رشد شناختی توصیف کرد که این فرآیند را از تولد تا نوجوانی و اوایل بزرگ‌سالی ترسیم می‌کرد. طبق نظریه او، کودکان چهار مرحله متمایز از رشد فکری را پشت سر می‌گذارند:

مرحله حسی حرکتی: در این دوره اولیه، دانش کودکان بیشتر از حواس آنها گرفته می‌شود.

مرحله قبل از عملیاتی: در این مرحله، کودکان توانایی تفکر نمادین را پیدا می‌کنند.

مرحله عملیاتی عینی: در این مرحله، کودکان منطقی‌تر می‌شوند، اما درک آنها از جهان بسیار عینی است.

مرحله عملیاتی رسمی: توانایی استدلال در مورد اطلاعات عینی در این دوره به رشد خود ادامه می‌دهد، اما مهارت‌های استدلال انتزاعی نیز ظاهر می‌شود.

این دوره از رشد شناختی زمانی که استدلال انتزاعی آشکارتر می‌شود، معمولاً در حدود 12 سالگی شروع می‌شود. در این سن است که کودکان در تفکر درباره چیزها از دیدگاه شخص دیگر مهارت بیشتری پیدا می‌کنند. آنها همچنین بهتر می‌توانند ایده‌های انتزاعی را به‌صورت ذهنی دست‌کاری کنند و همچنین به الگوها و روابط بین این مفاهیم توجه کنند.

تفکر انتزاعی

موارد استفاده

استدلال انتزاعی مهارتی است که برای توانایی تفکر انتقادی و حل مسائل ضروری است. این نوع تفکر همچنین به آنچه به‌عنوان هوش سیال یا توانایی استدلال و حل مشکلات به روش‌های منحصر به‌ فرد شناخته می‌شود، مرتبط است.

هوش سیال شامل تفکر انتزاعی درباره مشکلات، بدون تکیه صرف بر دانش موجود است.

استدلال انتزاعی به روش های گوناگونی در جنبه‌های مختلف زندگی روزمره استفاده می‌شود. چند نمونه از مواقعی که ممکن است از این نوع تفکر استفاده کنید:

  • وقتی چیزی را با استعاره توصیف می‌کنید.
  • وقتی در مورد چیزی به‌صورت مجازی صحبت می‌کنید.
  • وقتی راه‌حل‌های خلاقانه‌ای برای یک مشکل پیدا می‌کنید.
  • وقتی موقعیتی را تحلیل می‌کنید.
  • وقتی متوجه روابط یا الگوها می‌شوید.
  • وقتی یک نظریه در مورد اینکه چرا اتفاقی می‌افتد، شکل می‌دهید.
  • وقتی از منظر دیگری به مشکل فکر می‌کنید.

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که تفکر انتزاعی در اعمالی که افراد انجام می‌دهند نقش دارد. مشخص شده است که متفکران انتزاعی تمایل بیشتری به رفتارهای مخاطره‌آمیز دارند، جایی که احتمال بیشتری دارد متفکران عینی از خطرات اجتناب کنند.

تأثیر استدلال انتزاعی

افرادی که مهارت‌های تفکر انتزاعی قوی دارند، معمولاً در آزمون‌های هوش نمرات خوبی کسب می‌کنند. از آنجا که این نوع تفکر با خلاقیت همراه است، متفکران انتزاعی نیز تمایل دارند در زمینه‌هایی که نیاز به خلاقیت دارند مانند هنر، نوشتن و سایر زمینه‌هایی که از توانایی‌های تفکر واگرا بهره می‌برند، برتری پیدا کنند.

استدلال انتزاعی می‌تواند تأثیرات مثبت و منفی داشته باشد. می‌توان از آن به‌عنوان ابزاری برای ترویج حل مشکلات ابتکاری استفاده کرد، اما در برخی موارد می‌تواند منجر به مشکلاتی نیز شود:

سوگیری

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که استدلال انتزاعی گاهی اوقات می‌تواند انواع مختلف سوگیری را ترویج کند. همان‌طور که مردم به دنبال درک رویدادها هستند، استدلال انتزاعی گاهی اوقات می‌تواند باعث شود که افراد به دنبال الگوها، مضامین و روابطی باشند که ممکن است وجود نداشته باشند.

تفکر فاجعه‌آمیز

گاهی اوقات این استنباط‌ها، سناریوهای خیالی و پیش‌بینی‌های مربوط به آینده می‌تواند منجر به احساس ترس و اضطراب شود. مردم به‌جای پیش‌بینی‌های واقع بینانه ممکن است فاجعه‌آفرینی کنند و بدترین نتایج احتمالی ممکن را تصور کنند.

اضطراب و افسردگی

تحقیقات همچنین نشان داده است که سبک‌های استدلال انتزاعی گاهی با نگرانی و نشخوار فکری همراه است. این سبک تفکر همچنین با طیف وسیعی از شرایط از جمله افسردگی، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه مرتبط است.

شرایطی که بر تفکر انتزاعی تأثیر می‌گذارد

وجود ناتوانی‌های یادگیری و شرایط سلامت روانی می‌تواند بر توانایی‌های استدلال انتزاعی تأثیر بگذارد. شرایطی که با اختلال در مهارت‌های استدلال انتزاعی مرتبط است عبارت‌اند از:

روند طبیعی سالمندی همچنین می‌تواند بر مهارت‌های استدلال انتزاعی تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان می‌دهد که مهارت‌های تفکر مرتبط با هوش سیال در حدود سنین 30 یا 40 سالگی به اوج خود می‌رسد و با افزایش سن شروع به کاهش می‌کند.

نکاتی برای استدلال انتزاعی

درحالی‌که برخی از روانشناسان معتقدند که مهارت‌های تفکر انتزاعی محصول طبیعی رشد نرمال است، برخی دیگر معتقدند که این توانایی‌ها تحت تأثیر ژنتیک، فرهنگ و تجربه ها است. برخی از افراد ممکن است به‌طور طبیعی به این مهارت‌ها دست یابند، اما شما می‌توانید این توانایی‌ها را با تمرین تقویت کنید.

برخی از راهبردهایی که ممکن است برای کمک به بهبود مهارت‌های استدلال انتزاعی خود استفاده کنید:

  • به «چرایی» فکر کنید و نه فقط «چگونگی»: متفکران انتزاعی تمایل دارند بر معنای رویدادها یا نتایج فرضی تمرکز کنند. به‌جای اینکه فقط بر مراحل مورد نیاز برای رسیدن به یک هدف تمرکز کنید، برخی از دلایلی را در نظر بگیرید که چرا آن هدف ممکن است ارزشمند باشد یا در صورت رسیدن به آن هدف چه اتفاقی می‌افتد.
  • تفکر خود را دوباره تنظیم کنید: هنگامی‌که به مشکلی نزدیک می‌شوید، می‌تواند مفید باشد که به‌طور هدفمند سعی کنید به روشی متفاوت درباره مشکل فکر کنید. چگونه ممکن است شخص دیگری به آن نزدیک شود؟ آیا راه ساده‌تری برای انجام همان کار وجود دارد؟ آیا عناصری وجود دارد که در نظر نگرفته باشید؟
  • تصویر بزرگ را در نظر بگیرید: به‌جای تمرکز بر ویژگی‌های یک موقعیت، سعی کنید یک ‌قدم به عقب بردارید تا تصویر بزرگ را مشاهده کنید. درجایی که متفکران عینی بیشتر بر جزئیات تمرکز می‌کنند، متفکران انتزاعی بر این تمرکز می‌کنند که چگونه یک مورد با موردی دیگر مرتبط است.

 

Gilead M, Liberman N, Maril A. From mind to matter: neural correlates of abstract and concrete mindsetsSoc Cogn Affect Neurosci. 2014;9(5):638-45. doi: 10.1093/scan/nst031

Lermer E, Streicher B, Sachs R, Raue M, Frey D. The effect of abstract and concrete thinking on risk-taking behavior in women and menSAGE Open. 2016;6(3):215824401666612. doi:10.1177/2158244016666127

Namkoong J-E, Henderson MD. Responding to causal uncertainty through abstract thinkingCurr Dir Psychol Sci. 2019;28(6):547-551. doi:10.1177/0963721419859346

White R, Wild J. “Why” or “How”: the effect of concrete versus abstract processing on intrusive memories following analogue traumaBehav Ther. 2016;47(3):404-415. doi:10.1016/j.beth.2016.02.004

Williams DL, Mazefsky CA, Walker JD, Minshew NJ, Goldstein G. Associations between conceptual reasoning, problem solving, and adaptive ability in high-functioning autismJ Autism Dev Disord. 2014 Nov;44(11):2908-20. doi: 10.1007/s10803-014-2190-y

Oh J, Chun JW, Joon Jo H, Kim E, Park HJ, Lee B, Kim JJ. The neural basis of a deficit in abstract thinking in patients with schizophreniaPsychiatry Res. 2015;234(1):66-73. doi: 10.1016/j.pscychresns.2015.08.007

Hartshorne JK, Germine LT. When does cognitive functioning peak? The asynchronous rise and fall of different cognitive abilities across the life spanPsychol Sci. 2015;26(4):433-43. doi:10.1177/0956797614567339

https://www.verywellmind.com/what-is-abstract-reasoning 5181522

مطالب مرتبط

2 پاسخ

  1. سلام لطفا یک برنامه مفصل در باره مغز انسان تهیه کنید شما که تخصص و کارشناسان لازم رادارید به صورت زلان فارسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *